De winkelwagen is leeg

Blog: Tafeltje dekje, hoe dek je een tafel aantrekkelijk

Het is ochtend, u heeft vandaag een druk programma. Vanavond krijgt u gasten. Niet zomaar gasten, nee...dit keer zijn het belangrijke mensen. Het eten moet daarom goed smaken. Maar evenzo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker is de manier waarop u het eten presenteert.

GW blog tafel dekken

Wij verkopen servies, dat wist u vast al. Dat servies moet natuurlijk wel mooi en aantrekkelijk op de tafel staan. Het mag geen allegaartje worden :-). Daarom hebben wij wat tips voor u samengesteld.

Tips voor het opmaken van een aantrekkelijk diner

met verderop een heerlijk stampot recept

Tip 1 - Eenheid geeft rust en aantrekkingskracht

Dek uw tafel met servies, servetten en tafelkleed dat bij elkaar past. Het mag best verscheidenheid in eenheid zijn. Bijvoorbeeld het servies van Laura Ashley heeft heel verschillende designs en toch is het in het geheel een eenheid.

Tip 2 - Dineren van buiten naar binnen

Uiteraard kan je eerst buiten een drankje drinken en daarna naar binnen gaan, maar dat bedoelen we niet met de zin ‘Dineren van buiten naar binnen’. We bedoelen ermee dat je met het buitenste bestek begint en zo steeds verder naar je bord toe gaat. Het bestek voor het dessert ligt boven aan.

Tip 3 - De tafel mooi opmaken

  • Leg de benodigde vorken per gang niet strak naast elkaar, maar dek ze dakpansgewijs.
  • Het bestek voor het dessert leg je boven je bord. Een tip: de Lepel wijst naar Links, het vorkje naar rechts.
  • Leg het servet op het bord. Het is ook stijlvol en feestelijk als je deze in een fraai wijnglas drapeert.
  • De wijnglazen mogen in een diagonale lijn staan. Ook hierbij werk je van buiten naar binnen. Tip: rode wijn hoort in een groot glas en witte wijn in een klein glas. Waterglazen zet je het meest boven aan.
  • Een tafelloper is leuk voor de opmaak, zeker op een houten tafel. Let op: gebruik geen tafelloper van katoen, deze krijg je moeilijk glad. Gebruik liever geen placemats. Als je een tafellaken gebruikt moet deze rondom de tafel ongeveer 25 cm afhangen.

Tip 4 - Decoratie op tafel

Mooie versiering om het geheel af te maken is natuurlijk feestelijk, maar pas op dat het niet stoort. Je moet elkaar nog wel kunnen zien en je moet ook nog genoeg ruimte hebben om ieders plek om makkelijk te zitten en te bewegen. Zet wat leuke kaarsen neer, kleine bloemstukjes etc. Dat maakt het geheel af.

Recept voor Zomerse stamppot in mooi servies opgediend

italiaanse-stamppot-met-walnoten

Heerlijke stamppot op Italiaanse wijze met courgette, zongedroogde tomaat, basilicum en walnoten.

Ingrediënten

800 gram kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
1 courgette
1 potje gedroogde tomaatjes (op olie)
125 ml creme fraiche
1 blokje groentebouillon
250 gram spekblokjes of reepjes
50 gram walnoten
1 teentje knoflook, fijngehakt
Scheutje olijfolie
Zwarte peper
Klontje boter
Verse basilicum

Materialen

Stamper

Bereiding

  • Breng een pan water aan de kook en los de groentebouillontablet hier in op. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Bak ondertussen de spekjes in een pan totdat ze krokant worden, schep ze daarna uit de pan. Verwijder het vet en vocht uit de pan of neem een aparte pan voor de groente.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes. Fruit de knoflook in een beetje olijfolie aan en voeg de blokjes courgette toe. Laat de tomaatjes uitlekken en snijd ook deze in stukjes. Voeg deze toe aan de courgette en bak een paar minuten mee. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Schep een klontje boter en de creme fraiche er doorheen. Voeg dan de spekjes, courgette-tomaat mengsel daarna de walnoten toe. Breng de stamppot op smaak met wat peper. Zout is vaak niet nodig omdat de spekjes al vrij zout zijn. Snijd wat blaadjes basilicum in stukjes en meng deze door de stamppot. Verwarm de stamppot nog een minuutje door en garneer met wat basilicum of peterselie.

Eet smakelijk! Geniet ervan!

Bron: We hebben dit heerlijke recept gezien op een andere website: https://www.leukerecepten.nl/recepten/italiaanse-stamppot-met-walnoten/

Welkom in onze winkel in Exloo