De winkelwagen is leeg

Blog: Tafelmanieren tijdens het diner

Tips met tafelmanieren voor jou en je kind

met extra een recept voor kinderen

Je bent in het restaurant met je kinderen. En ja hoor, iedereen kan horen hoeveel plezier jullie kinderen hebben en het tafeltje naast jullie krijgt af en toe een patatje toegediend. Je zou het liefste onder de tafel kruipen, maar je lacht vriendelijk terug als mensen naar je lachen met een gezicht van ‘schattig hè die kinderen‘ of ‘tjonge, wie maakt er zoveel lawaai’ of ‘ach ja, wij kennen het’.

Uit onderzoek onder Britse ouders blijkt dat 48% van de 2000 ondervraagde ouders zich het meest ergeren aan:

 • kauwen met open mond
 • niet stil kunnen zitten
 • ellebogen op tafel
 • niet eten met mes en vork
 • voortdurend vragen of ze de tafel mogen verlaten

GW blog tafelmanieren

Hieronder een paar tips over tafelmanieren, voor jezelf en jouw kind. Want jijzelf bent het belangrijkste voorbeeld (zie tip 2).

Tip 1 - Maak het eten aantrekkelijk en gezellig

 • Eten is een sociaal gebeuren. Maak het gezellig aan tafel zodat je kinderen het ook fijn vinden om te eten en wat langer bij het eten betrokken te zijn. Interesseer je in elkaar. Leer ze dat je elkaar kunt vragen ‘hoe was je dag?’. Houd speelgoed en telefoons dan ook op een andere plek dan op de tafel waar je eet, en houd de televisie uit.
 • Ook kun je het eten op een grappige manier opdienen, met een gezichtje of een figuurtje. Uiteraard niet elke dag.
 • Verder kun je voor je kinderen beter een ontbijtbord neerzetten bij het diner om zo te voorkomen dat je teveel opschept of dat het kind bij voorbaat ontmoedigt wordt.
 • Wil het kind niet eten, maak er geen strijd van. Wij volwassenen kunnen maar moeilijk maat houden. Een kind weet veel sneller aan te geven wanneer het niet meer hoeft. Als ze na het eten gelijk willen snoepen, kan je altijd nog het restje eten aanbieden. Blijkbaar hebben ze dan nog trek.

Tip 2 - Wees een aantrekkelijk eet-voorbeeld

 • ‘Een kind onthoud je voorbeeld, niet je advies.’ heb ik een keer gehoord. En als je om je heen kijkt is dat maar al te waar. Goed voorbeeld doet volgen is een mooi advies dat vooral voor ouders geldt.
 • Kinderen kunnen al op jonge leeftijd veel leren, maar ze zijn ook beperkt als ze nog heel jong zijn. Dat geldt voor de motoriek om het bestek te gebruiken en ook voor het geduld om stil te zitten. Toch geldt, hoe jonger je begint hoe eerder ze het oppikken. Vanaf 1 jaar zou een kind 15 minuten aan tafel kunnen zitten en vanaf 3 jaar al ongeveer 20 minuten tot een half uur. Je zou een kookwekker kunnen gebruiken, zodat ze weten wanneer ze van tafel mogen.

Tip 3 - Praten tijdens het eten

 • Leer een kind dat je een binnen- en buitenstem hebt. Binnen en vooral in een omgeving waar meer mensen zijn, gebruik je de binnenstem, een zachtere stem. Buiten de buitenstem. Schreeuwen hoeft natuurlijk niet.
 • Eten met een volle mond ziet er nooit zo aantrekkelijk uit, ook is iemand dan niet verstaanbaar. Als volwassenen doen we het ook maar al te vaak. Als jij aangeeft dat je even niet kunt praten als je mond vol is, zal jouw kind dat zien en het ook gaan uitproberen.

Tip 4 - Tafelmanier of etiquette voor het restaurant

 • Herinner je kind aan het begin van de maaltijd aan de tafelmanieren die je ze hebt geleerd.
 • Als het eten op is kan een kind met het bord en bestek gaan spelen. Ook als het bord nog niet helemaal leeg is en ze wel genoeg hebben gegeten. Leer ze dat ze het rustig kunnen laten staan, ook als ze niet meer hoeven. Ze kunnen ook het bestek naast elkaar op het bord leggen, zodat het duidelijk is dat ze zijn uitgegeten.
 • Speel eens restaurantje. Je kunt de kinderen zich netjes laten kleden. De tafel laten dekken. Samen verzin je wat er allemaal moet gebeuren. Maak het bijvoorbeeld gezellig met kaarsjes en muziek. Zo leren ze wat er komt kijken bij een netjes diner.

 

Makkelijk Recept: soep voor kinderen

Broccolisoep in broodhaasje

Ingrediënten

2 sjalotjes (gesnipperd)
2 tabletten voor groentebouillon
500 gr broccoli
2 eetlepels creme fraiche
4 harde broodjes
4 zachte broodjes
8 Pistache nootjes
4 rozijnen

Materialen

Keukenschaar
prikkers

Bereiding

 • Maak eerst de soep.
  Verhit de olie in een soeppan. Fruit de sjalotjes 2 minuten. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes en voeg samen met de bouillontablet toe aan het water en laat 10 min koken. Pureer de soep met een staafmixer glad. Roer de lepels creme fraiche er door.

 • Snijd een kapje van de bovenkant van de harde broodjes. Knip of snijd hier 2 oren uit. Hol het broodje uit. Steek de pistachenootjes en rozijnen in de zachte broodjes als een gezichtje. Maak de zachte broodjes vast op de rand van het harde broodjes met wat prikkers, snijd eventueel iets van de onderkant af.

 • Steek de oren met een prikker bovenop de zachte broodjes. Vul het harde broodje met de soep. Serveer direct anders bestaat de kans dat het broodje zacht wordt.

Eet smakelijk! Geniet ervan!

 

Bron: We hebben dit heerlijke recept gezien op een andere website: https://www.leukerecepten.nl/recepten/broccolisoep-in-paashaasje/

Welkom in onze winkel in Exloo